Groteska v režii FIFA

Představte si, že máte nové Audi, dejme tomu A6. Dáte jej do servisu, a když si pro něj přijdete, dostanete místo toho 3 Trabanty. Sice jezdí naprd, ale jsou TŘI!! Budete z toho mít radost?
Představte si, že vyrábíte šunku. Jeden druh, velice kvalitní a i když je trochu dražší, zákazníci si ji nemohou vynachválit. Přijdete s nápadem, že raději začnete vyrábět pět druhů, mizerné kvality a zlevníte. Tím si jí budou moci koupit i nejméně movití.. Myslíte si, že se vaší firmě bude dařit líp?
Odpovíte asi většinou na obě otázky stejně - NE.
Stejně absurdní nápad měla FIFA s úpravou mistrovství světa ve fotbale od roku 2026. Bohužel, tam odpověď "NE" nezazněla. Čeho jsem se minulý týden obával, se včera definitivně stalo. Za 9 let se tedy můžeme "těšit" na groteskní šou se 48 účastníky, tedy s každou téměř čtvrtou zemí na světě.
Jak vlastně probíhá hlasování FIFA? No přeci rovnoprávně! Každá země, která má vlastní fotbalovou federaci (je jich celkem 211), má jeden hlas. A tak má stejnou váhu hlas zástupce Burundi, jako zástupce Německa. A tyto hlasy potom budou mít rovněž stejnou hodnotu, až se bude volit třeba příští obsazení nejvyšších křesel FIFA a podobně.. To pánové v čele s Infantinem dobře vědí.
Co vlastně fotbalové organizace, ať už UEFA či FIFA, dokázali udělat za posledních 10 let ohledně velkých mezinárodních turnajů za rozhodnutí? Rozšířit Euro na 24 týmů. Přidělit MS 2018 Rusku. Uspořádat EURO 2020 po celém kontinentu od Ázerbajdžánu až po Portugalsko. Přidělit MS 2022 Kataru. A teď rozšířit MS 2026 z 32 na 48 týmů. Jedna větší nemožnost než druhá....
Podle zprávy UEFA bylo v roce 2016 v Evropě o 8 milionů registrovaných fotbalistů méně, než v roce 2010. Myslí si pánové, že přibude spousta nových fotbalistů v Guatemale, v Trinidadu, ve Rwandě nebo v Tádžikistánu, když rozšíří MS ve fotbale? Ani náhodou. Mladých, kteří se dají na tenhle sport bude nadále ubývat.
Proč?
Zeptejte se někoho, kdo fotbal nemá rád. Co vám řekne? "Tu bandu simulantů?" "Vždyť je tam samá korupce!" nebo "Hraje se to dvě hodiny a je to 0:0".
Přesně tohle je problém! Ne to, že se na velký turnaj nepodívá Zimbabwe..
FIFA by měla začít úplně jinak. Zamyslet se nad pověstí tohohle sportu a spíš se snažit zatraktivnit samotnou hru.
Tvrdě trestat simulování dodatečnými tresty. Ze záznamu bylo vidět, že se tě ani nedotkl. Jeden zápas trest. A za to, jak ses ještě chytl za obličej, druhý zápas trest. Čau..
Nedávat body za remízy 0:0. Nedal jsi gól, nemáš bod.
Zavést video. Nejen na posuzování gólových situací. Ale i ofsajdů a penaltových. Pátý sudí u videa by to do 30 vteřin rozhodl. Tečka. Žádné diskuze.
Trestat zdržování. Poslední střídání v 85. minutě, pak už nic. Ležící hráč by byl brán jako součást hry, jako v rugby. Jen při případném viditelném a vážném zranění by rozhodčí přerušil hru.
Kdyby začala zmíněná 4 pravidla ihned platit, do deseti let by měl fotbal, tahle krásná hra, úplně jinou pověst.
FIFA jde na to z pohledu oblíbenosti a atraktivity nejhůř, jak může. Z největší fotbalové akce planety zrežírovala šaškárnu, která bude mít naprosto ubohou úroveň. Tím k fotbalu nikoho nepřiláká. Naopak, spoustu dalších od něj odradí. Je to sice až za 9 let, ale na 80 zápasů 48mi týmů, mezi nimiž nebude chybět Kongo, Bahrajn, Čína nebo Barbados, už si dovolenou brát nebudu...

Komentáře