Vzpomínka na Herminátora

Opětovně zahřál dnešní ženský biatlonový závod českého fanouška u srdce. Bezchybná stříbrná Gabča prodloužila svojí šňůru závodů s pódiovým umístěním na pět. Ostatní holky taky paráda, a chyběly jenom 3 vteřinky Lucce Charvátové, abysme měli pět závodnic na bodovaných místech. 28. místo Markéty Davidové při jejím třetím závodě v SP - paráda. Až nám zamává na rozloučenou Gabča, bude smutno, ale bude tu další šikovná (a pěkná) blondýna :) Koukalová, která nestačila jenom na dnes bezkonkurenční Mäkäräinenovou (kdybyste to náhodou při těch asi 25 opakování od Rejmana nezaznamenali), si opět nepatrně navýšila náskok na čele světového poháru. Výsledky závodu i stav SP si můžete prohlédnout zde:) Výsledky biatlonu ženy

Největší lákadlo dneška a svátek všech milovníků sjezdového lyžování se ale dneska bohužel neuskutečnilo. Ve Wengenu bylo podobně jako teď po celé Evropě a kvůli větru a hustému sněžení byl závod ve sjezdu zrušen. Pro sjezdaře je to další nevýhoda ve světovém poháru oproti slalomářům, protože zatímco zítra se pojede již sedmý slalom, sjezdy byly zatím 3 a super G 2.. Svindal, Jansrud a Paris tímto proti Hirscherovi znovu ztratí šanci v celkovém pořadí.

Jako malou náhradu za zrušený sjezd nabízím zavzpomínat si na velikána let nedávno minulých. A tím je můj největší lyžařský idol - Herminátor! Většině doufám nemusím představovat.
Do světového poháru se dostal víceméně náhodou. Nepatřil do žádného rakouského výběru, a tak si vyučený zedník přivydělával jako lyžařský instruktor. Když se v jeho rodném Flachau v roce 1996 jel obří slalom, nevěřili rakouští odborníci svým očím, když jako předjezdec závodu dosáhl 12. nejlepšího času. Dostal tedy šanci zajet si světový pohár. Jen o rok později, v únoru 1997, slavil při super G v Ga-Pa své první vítězství ve světovém poháru. A začala dominance, během které si vysloužil onu přezdívku Herminátor. A já měl svůj idol, pro kterého jsem na svých do posledního místečka sportovními obrázky polepených zdech vyčlenil celou jednu velkou část. Herminátorův koutek :) Když jel závod světového poháru, věděli to díky mým hlasitým projevům i obyvatelé protějších paneláků. :)
V sezóně 2000/2001 zvítězil v celkovém pořadí s rekordními 2000 body, což doposud žádný muž nepřekonal. A získal, stejně jako v předchozí sezóně, velký křišťálový globus a 3 malé za obří slalom, super G a sjezd.
V srpnu léta 2001 ale do jeho života zasáhla fatální nehoda, když se vracel domů z letního tréninku na motorce a při odbočování si jej nevšiml důchodce za volantem osobního vozu. Toho roku, kdy jsem ještě neměl internet, se toho nedalo mnoho zjistit. Museli jsme se spolehnout na noviny a televizi. Původní zprávy typu: "Maierovi hrozí po vážné nehodě amputace nohy" mě dováděly k šílenství.. Když začal v listopadu 2001 světový pohár, ulevilo se mi, když komentátoři mluvili o jeho neúčasti, ale s tím, že je v rekonvalescenci a sice je jeho návrat nepravděpodobný, ale noha by se mu měla uzdravit.
Během začátku té následující sezóny, tedy 2002/2003 už prosakovaly informace, že Hermann trénuje a chtěl by se postupně během zimy zapojit do závodů. Ten den nastal v lednu 2003. Už 14 dní nato Herminátor zvítězil v super G v Kitzbühelu a přes jeho tváře tenkrát tekly slzy, které u něho během té dominance a automatického vyhrávání před nehodou byly něčím nepředstavitelným. Tenkrát jsem slzel taky a z okna na celé sídliště asi deset minut vyřvával: "Herminátor!! Herminátor!! Herminátor is back!!" ..to byly časy :D :D
Hermann dokázal během následujcí sezóny znovu vyhrát celkové pořadí SP a nakonec se jeho sbírka křišťálových globů zastavila na čísle 14, z toho 4 byly velké, za celkové vítězství. 56x vyhrál závod světového poháru, 96x stál na pódiu a přivezl si i 4 olympijské medaile.
Možná největší zážitek, a okamžik na který nikdy nezapomenu, ale nebyl spojen s Maierovým vítězstvím. Tím totiž navždy zůstane ona chvíle ze sjezdu na OH v Naganu. Díky časovému posunu byl závod naplánován někdy na 1:00 v noci, ale kvůli podmínkám se stále odkládal a došlo na něj někdy k ránu, tenkrát už jsem to chtěl vzdát, nakonec však vydržel. Herminátor byl největším favoritem závodu. S číslem 4 se vydal na trať, ale jeho jízda trvala jenom 15 vteřin. Potom nastalo něco, co se jen těžko popisuje. Neodhadl sklon zatáčky, a následoval nesktečný obří pád, při kterém Hermann skončil až daleko za záchranými sítěmi. V hluboké noci jsem úplně sám sledoval hrůzný okamžik svého hrdiny, který se ale dokázal sebrat a s palcem nahoru ukazoval, že bude v pořádku. Byl. A o několik dní později dokázal vyhrát zlato jak v obřím slalomu, tak v super G.
Herminátor!!

Video legendárního pádu Herminátora si můžete prohlédnout zde:




Komentáře