Šlesingrovo parádní oberhofské představení nejen na trati

Čtvrtá zastávka světového poháru v Oberhofu, to je zatím parádní záležitost v podání Michala Šlesingra. 
Ve sprintu dokázal ve větrném závodě po jediné chybě a naprosto úžasném (třetím nejlepším) běhu vybojovat první stupně vítězů pro českého biatlonistu v letošní sezóně. A ze druhého místa bude vybíhat do sobotní stíhačky v parádní pozici s poměrně nadějným půlminutovým náskokem na závodníky za sebou. Nesmím opomenout ani další výborné české výsledky, a to zejména 17. místo zelenáče Adama Václavíka, který byl snad ještě příjemnějším překvapením, než Bouškovo stříbro. 19. Moravec a 21. Krčmář, to je paráda.. Když si to kluci přenesou do Ruhpodingu do štafety, bude příští víkend hodně veselo :) 
Šlesingr se ale nečinil pouze na trati. Už během SP v Novém Městě se poměrně ostře opřel do neschopnosti mezinárodní biatlonové federace IBU postavit se k ruskému dopingovému skandálu. Někdy na začátku prosince přišla již několikátá zpráva od WADA ohledně organizovaného dopingu v Rusku, ve které figurují i konkrétní jména biatlonových medailistů z olympiády v Soči, a některých, kteří ještě závodí. A co IBU, která už dávno věděla o ruském skandálu z předchozích zpráv WADA, zveřejněných v létě?
Už v září Přidělila Rusům mistrovství světa v biatlonu pro rok 2021 v Tyumeni. Navzdory tomu, že celý svět byl znechucen ruskými podvody a jednotlivé sportovní federace od atletiku až po sáňkaře se začaly zabývat potrestáním či vyřazením ruských sportovců. Tamtamy ale říkají, že prezident IBU Besseberg dokonce doporučil hlasovat pro Tyumen!!!!
Proč?
...no hádejte... Rusové přispěchali v případě úspěchu s příslibem velkého sponzora. 
Reakce na poslední zprávu z prosince ze strany IBU? Sliby, ale zatím naprosto žádná reakce. Odebrání světového poháru Tyumeni v letošním roce dokonce bylo spíše nabídkou ruské strany, že se SP sami vzdají.
Šlesingr a další biatlonisté už nehodlali nečinně přihlížet, a zachovali se tak, jak je zatím ve světě sportu nevídané. Svolali v Oberhofu mítink a na něm společně se 60ti (!!!) dalšími závodníky možná konečně zahnali IBU do kouta. Navrhli 4 body (česká média píšou, že přišly právě z Michalovy hlavy), a žádají biatlonovou federaci o okamžité zavedení minimálně jednoho z nich během příštích týdnů, a dalších poté.
Body jsou následující:
1) při jakémkoliv dopingovém prohřešku (a je jedno, jestli to bude nešikovností při případných zdravotních problémech) bude biatlonista doživotně vyřazen z olympiády
2) za každý dopingový prohřešek jednoho člena přijde svaz dané země o jedno místo pro závodníka ve SP
3) zvýšení horní hranice pro pokutu za doping z 200 000 EUR
4) více informací o současném vyšetřování ruského dopingu.
V případě nesplnění podmínek zvažují bojkotování některých dalších závodů, ještě není jasné jakou formou.
Palec nahoru!! Tohle je totiž možná jediný čin, který může zabedněné papaláše ve vysokých funkcí donutit, aby přestali být alibističtí. Diváci chtějí vidět největší hvězdy, a právě divácký zájem celý sport živí. Navíc je vidět, že právě mezi biatlonisty panuje mezi závodníky proti dopingu poměrně slušná nenávist, což zvedá kredit daného sportu právě v očích fanoušků. Kéž by se to stalo vzorem pro případná další sportovní odvětví. Jasné - v cyklistice, v atletice a v silových sportech, kdy se nejspíš dost závodníků pohybuje na hraně, navzájem to o sobě asi tuší, a sami v koutku duše jen doufají, že jednou černý Petr nepřijde právě na ně, se toho asi nedočkáme. Ale bylo by krásné, kdyby to IBU opravdu rozhýbalo a potom to inspirovalo i další sportovce, co se ve svých sportech cítí třeba v některých chvílích dost bezmocní.

Komentáře