VČERA, DNES a ZÍTRA, aneb kterak pohřbít MS ve fotbale, o československých lyžařských stupních vítězů, a zatím spravedlivém Turné 4 můstků

VČERA by se ve mně krve nedořezal.. A to při přečtení článku s nadpisem "Rozšíření MS ve fotbale na 48 týmů od roku 2026 vypadá reálně". To jako opravdu? Panebože to snad ne! Otevřu článek a tam se dočtu, jak nový předseda FIFA Gianni Infantino chce zbavit organizaci špatné nálepky po korupční aféře.. Tak přišel s tímto.. "Chceme, aby se fotbal hrál opravdu v každém koutu světa.." Kdybych byl novinářem, který v sále tuto větu slyší, okamžitě bych se zeptal: "A on se teď všude na světě nehraje?" Přeci hraje! A tím, že nejprestižnější reprezentační akci světa rozšíříme na 48 týmů přeci nedosáhneme toho, že se zvětší fotbalová základna ve všech malinkých zemích! Dosáhneme jenom snížení úrovně největšího fotbalového mezinárodního svátku. U Eura jsme přidáním na 24 týmů viděli, co takový nápad s kvalitou fotbalu udělal. Nápad vytvořit 16 skupin po třech (!!!!) týmech se setkal se zděšením téměř všech fotbalových odborníků. Zda se tenhle paskvil a úplné pohřbení kvality MS ve fotbale opravdu povede pánům z FIFA prosadit, se dozvíme příští týden. Bohužel poslední věta z argumentů FIFY: "Přinese to zvýšení zisku z MS až o 30%" je téměř předčasným potvrzením, že k tomu dojde. Peníze opět přizabijou kvalitu či logiku sportu, ale na to jsme si již zvykli, že?

DNES se na těžké a dlouhé slalomové trati v Záhřebu udála historická chvíle. Stupně vítězů byly ryze "československé". Po nečekaném výpadku dominy této disciplíny Mikaely Shiffrin i dalších favoritek, které okupovaly stupně vítězů v předchozích závodech, se totiž cesta k medailím otevřela pro slovenské duo Veronika Zuzulová, Petra Vlhová. Na piedestalu nejlepších tří je po delší odmlce opět doplnila Šárka Strachová. Její výkon byl úplně stejný, jako v předchozích závodech, tzn. úsporný, spíše na jistotu, tak na ten tradiční sedmý flek. Ale tentokrát právě ta jistota, se kterou téměř vždy dojíždí do cíle, nesla ovoce. Pro zajímavost přidávám výsledky dosavadních 5ti ženských slalomů a celkové pořadí.

ZÍTRA budu s napětím očekávat třetí závod Turné čtyř můstků. Skoky na lyžích se pro mě osobně po změnách pravidel (odpočty za vítr, čachrování s nájezdy, podezřelé kontroly kombinéz) staly trošku džunglí, ve které je jury, skládající se převážně z Němců a Rakušanů, schopná v závodech pěkně pomoci závodníkům ze zemí s největším portfoliem sponzorů. Na Turné, nejprestižnější to akci, se to pak vždy ještě několikrát znásobí. A tak jsme mohli až do loňského panování Petera Prevce, na které ani páni nejvyšší nenašli odpověď, vidět třeba 7 rakouských triumfů za sebou. Dost často bylo rozhodnuto už po Oberstdorfu, nejpozději v Ga-Pa. Letos jsou (a doufám, že zůstanou) povětrnostní podmínky ke všem velmi spravedlivé, a do druhé poloviny jde trojice Kraft, Stoch a Tande v pořád docela vyrovnané pozici. Asi není třeba po předchozích větách říkat, komu bych výhru (ne)přál. Ale ať hlavně vyhraje ten nejlepší, a ne ten, co bude mít nejlepší podmínky.

Skončím sice něčím, co nemá se sportem nic společného, ale co mě neskutečně pobavilo. A to zpráva o týpkovi, který o silvestrovské půlnoci zavolal na 158, chtěl způsobit planý poplach a ohlásil bombu. ...a omylem se do telefonu představil :D :D :D. To je tedy výkon, který se jen tak nevidí :D


Komentáře