Bude čínská revoluce? Ukončí konečně Rosický kariéru?

Tak nám ten Bořek asi naverbuje do Číny! Za 200 milionů pro Spartu a 80 milionů ročně pro něj samotného. Odmítnout něco takového nemůže ani Křetínský, a už vůbec ne ani sám Dočkal.
Je to zvláštní. Čínský fotbal se hodlá rozpínat do světa a chce vábit velké hvězdy do tamní ligy. Bohuš by se určitě zeptal: "Jak se to ty kurvy žluté dozvěděly, že tu máme Bořka?" A hlavně - že mu až 13. tým čínské ligy chce nabídnout takovéhle peníze? Jaké finanční možnosti musí asi mít ta nejlepší mužstva? Chystá se opravdu čínská fotbalová revoluce?
V letošní zimě právě tato soutěž utratila na přestupech největší částky z celého světa. I víc než slovutná Premier League. Za Ramíreze, Jacksona Martineze a Alexe Teixeiru daly čínské kluby 3,2 miliard korun. Teď mají zálusk na Rooneyho. Asi to nikdy nebude tak, že největší hvězdy v nejlepším věku se do takhle dalekého pekla poženou, navíc jen málokdo si asi dovede představit ten rozdílný život, jaký je v relativně svobodné Evropě a jaký je v Číně. Finanční efekt na globální fotbalový trh ale tohle čínské megalomanství mít může. Opět se zvednou částky, které budou muset utrácet kluby ve zbytku světa. Aby mohly těmto nabídkách konkurovat. Už takhle předražený a přežraný fotbalový svět zase přifoukne pod kotel při rozhazování za přestupy, výdělky za reklamy, televizní práva, účasti v evropských pohárech a podobně.
Pro chudičkou příbuznou, českou fotbalovou ligu, bude Dočkalův odchod na druhý konec světa ze sportovního hlediska ztrátou, ale protože o peníze tu jde až na prvním místě, stěžovat si nikdo nebude. Až na fanoušky fotbalové reprezentace. Její klíčový záložník asi mezi snaživými Asiaty zrovna fotbalově neporoste.. A fotbalová Sparta? Ta svůj útok na titul bude muset asi taky přehodnotit. Laviho prý zpátky povolat nehodlá, a protože Tomáš Rosický si (a jestli se teď pletu, vyfotím se tu klidně po skončení Ligy s růžovou rtěnkou!!) fotbal v této sezóně opět nezahraje, nemá za Bořka žádnou pořádnou náhradu. Pro Toma Rosického mám jednoduchý vzkaz:
Je velká škoda, že takhle vynikajícího hráče si bude hodně lidí pamatovat i jako toho, co posledních 5 let kariéry jen promarodil. Dovedu si představit, jaká to musí být otrava, stále se neuzdravit, ale takhle hazarduješ se svým jménem. Dresy a repliky s tvojí jmenovkou už byly prodány, tak je čas reálně zhodnotit své zdravotní možnosti, a kariéru ukončit. Je to nefér hlavně vůči sparťanským fandům, takhle je neustále nechávat čekat, co přeci jen, kdyby...

První osmifinálové zápasy Ligy mistrů, to byla naprostá fotbalová fantazie. Nádherné bitvy, 34 gólů v 8 zápasech, zvraty, úžasné tempo.. Nejlepší fotbal, co může tahle planeta nabídnout, se hraje právě v této soutěži. Mezi všemi zápasy pak vyčnívá osmigólový festival Manchester City : Monaco. Ale právě během tohohle duelu jsem si zase zanadával, jak nemožně se chová fotbalová federace v přístupu k zavedení videa. City mělo kopat jasnou penaltu, ale místo toho dostal Agüero žlutou kartu a za dvě minuty dostalo druhý gól. Ty hloučky kolem rozhodčího jsou strašné, ale po takovéhle situaci, kdy faul byl evidentní, si těžko většina z nás dokáže představit, jak to s ledovým klidem přejde.. Stačilo by dvacet vteřin komunikace s videorozhodčím, a bylo by po protestech a po křivdě. Stejně tak v souběžném zápase Leverkusenu s Atléticem. Faul metr před vápnem, brankový rozhodčí metr od zákroku, a stejně penalta. Hlavně, že pro osvěžení fotbalu budeme mít MS se 48 týmy, ale zavedení videa, které tak krásně oživilo tenis a rugby, o tom se jedná deset let. Ono je to zase o těch penězích, že?

Hlupákem týdne je pro mě Telles z Porta. Nechat si dát v zápase s Juventusem na domácím stadionu dvě žluté karty během dvou minut už v půlce prvního dějství, a ještě za tak křiklavé fauly, to je na pořádnou pokutu. Tu největší částku bych mu ale dodatečně napařil za to, jak po druhém faulu reagoval. Sestřelil soupeře, a okamžite zdviženým prstem, ještě v leže těsně po skluzu, gestikuloval, že ne. Že nic neprovedl. HLUPÁK a ještě lže..