Nezvykle aktivní česká fotbalová přestupová zima

S koncem ledna přichází i uzavření zimního přestupového fotbalového okna. Nejčastější pohyby bývají tradičně v Anglii, letos ale asi nejvíc nakupovaly přední francouzské kluby - 30 mil. EUR stál PSG Portugalec Guedes, hned v závěsu je Dimitri Payet, který za 29 mil. přešel z West Hamu do Marseille. Na větší fluktuaci musíme asi počkat do léta, tam to lítá mnohem více.
Dosti živo bylo ale na naše poměry i v české lize. S čínskou podporou v zádech se o to z velké části zasloužila Slavia. Lüftner, Sýkora, Tecl z tuzemského trhu a navíc Chorvat Alvir a Nor Flo. Kabina v Edenu bude trošku přeplněná. Hlavně, aby to s vytipovanými posilami vyšlo lépe, než s 35milionovým Van Kesselem, který s velkou slávou přicházel v létě, ale do slávistického kádru se pro jaro nevešel a nejspíš ho čeká boj o nové angažmá. A aby to ty Číňany s tím rozdáváním po dalších podobných přehmatech brzy nepřešlo..
Nezvykle aktivní byla i jinak spíše decentně nakupující Plzeň. Přivedla mladého Slováka Chriena, ale hlavně bývalého kapitána rakouské reprezentace Andrease Ivanschitze. Tedy hráče, který prošel bundesligou a hrál i za Panathinaikos a ve Španělsku. Co do jména je to možná vůbec největší hvězda, která kdy do české ligy ze zahraničí zamířila. Otázkou je, v jaké formě se po přestupu ze Seattlu, kde poslední rok strávil, Rakušan nachází. Proč se ve svých 33 letech rozhodl právě pro soutěž, ve které si bude zvykat na návštěvy často sotva přesahující tři tisíce.
Ať už si někteří věční sarkastici říkají třeba o slávistické přestupové politice cokoliv, a osoba Luftjardy jako zástupce čínské CEFC bude vždy vyvolávat pochyby typu: "..tak kdy se to sesype?", já tvrdím - buďme rádi za každé oživení. Za každého cizince, který se do toho našeho pralesa rozhodne přestoupit. I za cenu toho, že to dopadne jako s Van Kesselem. Pořád je každý takovýhle přestup svým způsobem zajímavá událost a alespoň na začátku mohou fanoušci žít v napětí a očekávání. To třeba mě, jako fanouška Teplic, už dobrých pár let nepotkalo. A rozhodně se na Stínadla v únoru, kdy bude v okolních Krušných horách ještě ležet sníh a půjde mi pára od pusy, nepohrnu. Co by mě tam tak mělo nalákat za události? Dvoutisícové teplické návštěvy na jarní zápasy ukážou, že podobně bude smýšlet většina příznivců žlutomodrých.
České kluby i prodávaly. A to zejména Liberec. Nejvýraznější je přestup kapitána Pokorného do francouzského Montpellieru. Jen aby to jeho majitel Karl s těmi odchody nepřehnal. Při pohledu na tabulku to pro Jindřicha Trpišovského moc klidné spaní nebude. Trenér za svou loajalitu k libereckému klubu dostává od majitele stále ten stejný dárek - rozprodaný kádr....
Jeden velký odchod čeká i Slavii. V létě do italského Udinese zamíří Antonín Barák. Právě Itálie zdá se býti poslední dobou pro české fotbalisty asi nejpříznivější destinací. Tamní liga je asi v současnosti jediná z těch elitních (až na výjimky v Bundeslize), která pro našince po přestupu neznamená vystřízlivění při srovnání se zbytkem kádru a přesun na lavičku či na tribunu. Krejčí, Schick a Jankto se zabydlují v elitních jedenáctkách svých týmů. Je to dobře nejenom pro reprezentaci, ale může to být i pomocným kritériem při příchodu dalších našich krajanů na apeninský poloostrov. A tak zatímco pro trenéry a manažery v Anglii, Španělsku či ve většině bundesligových mužstev už jenom česká vlajka u hráče momentálně pravděpodobně znamená předsudek "lenost, pomalost", v Itálii mohou úspěšní Češi ušlapat dalším cestičku. No a když si k tomu přidáme, že druhým nejvýznamnějším mužem ve vedení Juventusu je Grande Paolo (pro náhodné nevědoucí návštěvníky této stránky - Pavel Nedvěd), může právě jeho velmi vážené slovo jinak současnému českému pošramocenému renomé velice pomoci.
V situaci, v níž se český fotbal toho času nachází, si musíme umět to světlo na konci tunelu nějak najít :)

Komentáře