Preview MS v alspském lyžování St. Moritz

Ještě než si začneme u televize kousat nehty během v současnosti nejpopulárnějšího sportu u nás, začne zítra ve Svatém Mořici mistrovství světa v alpském lyžování. Pro mě konkrétně je to stejný tahák jako biatlon, jen ta možnost si zafandit našim lyžařům vyjma ženského slalomu, ta tu trošku schází...
Bohužel, pro většinu pracujících to bude s živým sledováním složité, protože závody se pojedou v dopoledních či poledních hodinách. Takže jako v lednu (to kvůli Australian Open) budu mít tarif mobilních dat hodně rychle vyčerpán..
Letos má většina disciplín své jednoznačné favority a až na dva, tři závody, které spíše ovlivnilo počasí, potvrzovali svojí extratřídu.
Zde je malé preview toho, co nás ve Švýcarsku následující dva týdny čeká. A protože já a tipování se kamarádíme asi jako Andrej Babiš s Českou televizí, připojuji k jednotlivým disciplínám raději jen tři kandidáty na titul tak jak mi to vychází podle letošních výkonů.

Úterý 7. 2., 12:00 - super G žen
Největší favoritky: Lara Gut, Ilka Stuhec, Tina Weirather
Tři ze čtyř závodů letošní sezóny si podmanila Lara Gutová. Až zavléknutí o branku v posledním závodě, které doufám na její zdraví, ač to vypadalo bolestivě, nemá vliv, jí připravilo o jisté čtvrté vítězství. Pokud se vyvaruje podobných zaškobrtnutí, neměla by mít Lara na domácí trati v úvodním super G konkurenci.

Středa, 8. 2., 12:00 - super G mužů
Největší favorité: Kjetil Jansrud, Aleksander Aamodt Kilde, Matthias Mayer
I mužské super G je letos dominancí jednoho muže. Kjetil Jansrud vyhrál poslední tři závody. Super G na mistrovstvích světa ale dost často mivá nečekané vítěze. Závod bývá trochu ve stínu sjezdu a právě na výhru v královské disciplíně se většina lyžařů připravuje nejvíc. Proto je pokaždé i nominace do Super G největším oříškem pro trenéry jednotlivých reprezentací a výsledek závodu špatně tipovatelný.

Pátek, 10. 2., 10:00 a 13:00 - kombinace žen
Největší favoritky: Mikaela Shiffrin, Sofia Goggia, Ilka Stuhec
Jediný závod sezóny překvapivě vyhrála sjezdařská kometa letošní sezóny Ilka Stuhecová. Bude záležet na počasí a podmínkách, pokud Shiffrinová neztratí příliš ve sjezdu (a pokud vůbec pojede), je pro mě největší favoritkou.

Sobota, 11. 2., 12:00 - sjezd mužů
Největší favorité: Dominik Paris, Peter Fill, Beat Feuz
Sjezd ve Svatém Mořici nepatří mezi obvyklé závody během světového poháru. Přiznám se, že si trať ani nepamatuju. Šance budou otevřené, o titul se může poprat až 5 - 6 závodníků. Bohužel, můj nejoblíbenější borec Aksel Lund Svindal během ledna na Instagramu postnul další fotku, kdy leží se zraněným kolenem na lůžku, takže budu držet palce Christofu Innerhoferovi :)

Neděle, 12. 2., 12:00 - sjezd žen
Největší favoritky: Lara Gut, Lindsey Vonn, Ilka Stuhec
Završí Lindsey Vonnová svůj návrat famózním vítězstvím na mistrovství světa? Byla by to velice emotivní chvíle a myslím, že není nereálná. Pokud Lindsay potvrdí svůj jedinečný cit pro skluz, bude pro mě největší favoritkou i přesto, že letošní neomezenou královnou disciplíny je Slovinka Stuhecová.

Pondělí, 13. 2., 10:00 a 13:00 - kombinace mužů
Největší favorité: Carlo Janka, Aleksander Aamodt Kilde, Alexis Pinturault
Nejhůře tipovatelný závod. A také asi jediný, v němž má mužské české lyžování reálnou naději na umístění v první patnáctce.

Úterý, 14. 2., 12:00 - týmový závod
Rakušané? Nebo překvapení?

Čtvrtek, 16. 2., 9:45 a 13:00 - obří slalom žen
Největší favoritky: Tessa Worley, Lara Gut, Mikaela Shiffrin
Třikrát první, třikrát druhá, jednou šestá. Toť bilance Tessy Worley, která si po návratu po promaroděných předchozích sezónách znovu užívá lyžařského výsluní. Jednoduché to ale mít nebude, kandidátek může být dost, Shiffrinová, Gutová, Goggiová.. Anebo další čerstvý navrátilec, Anna Veithová? Tohle bude hodně zajímavý závod.

Pátek, 17. 2., 9:45 a 13:00 - obří slalom mužů
Největší favorité: Alexis Pinturault, Marcel Hirscher, Mathieu Faivre
Zatímco já nebudu vědět o světě a doktoři na ORL se mi budou snažit zase zprůchodnit levou nosní dírku narovnáním přepážky, rozhoří se nejspíš boj mezi Marcelem Hirscherem a Alexisem Pinturaultem. Tito dva spolu svedli od začátku sezóny již několik nádherných dramat. Obřák je ale nevyzpytatelný, jediná chyba může všechno zhatit. V závětří budou čekat další. Faivre, Kristoffersen, Neureuther.. Už se těším, jak si ještě omámen pustím záznam. Snad ten den ještě budu mít mobilní data..

Sobota, 18. 2. 9:45 a 13:00 - slalom žen
Největší favoritky: Michaela Shiffrin, Wendy Holdener, Veronika Zuzulová
Jediná disciplína, u které budou moci Češi doufat v nějaký ten pěkný výsledek. Stálice Šárka Strachová bude bojovat již na svém devátém mistrovství o svojí pátou medaili. Pokud se ale nestane nic nečekaného, na pódium jí letošní suverénky nepustí. Jestli nevyhraje Mikaela Shiffrinová, bude určitě velice zklamaná. Je top favoritkou.

Neděle, 19. 2. 9:45 a 13:00 - slalom mužů
Největší favorité: Marcel Hirscher, Henrik Kristoffersen, Manfred Mölgg
Další velikým soupeřem, a to ve slalomech, je pro Hirschera Henrik Kristoffersen. Letos to mezi nimi bylo několikrát velice těsné a podobné by to mělo být i ve Svatém Mořici. Pokud vyhraje někdo jiný, bude to určitě překvapení.

Tak, jestli jste to dočetli až do konce, tak vás čeká popřání hezkých zážitků u televize a jako malou návnadu v těchto zakaboněných dnech přikládám tuhle krásnou fotografii. Hned bych vyrazil :)





Komentáře