Statečná Sparta ve finále stále přehlížené Ligy mistrů

Jeden z mých nejoblíbenějších vtipů zní: "Co udělá Sparťan po tom, co vyhraje Ligu mistrů? .... Vypne playstation!!" :D :D
Včera mohla být tahle anekdota pohřbena ve Švédském Göteborgu. Spanilá jízda hokejové Sparty se zastavila až ve finále Champions Hockey League. Nutno před jejími hráči smeknout. Tahle soutěž je sice přehlížená, ale kdo viděl včerejší finále, musí uznat, že to byl super zápas. Statečná Sparta byla Frölundě rovnocenným soupeřem. A moc nechybělo, aby to český vicemistr dotáhl až k titulu, držel jsem jim palce ať to vyjde, ale i tak je finále krásný výsledek.
Co se týče samotné hokejové Ligy mistrů, stejně si nemohu pomoci, že její prestiž v Evropě stále nedosahuje její skutečné kvality. Přiznám se, že až přítomnost českého klubu v semifinále mě donutilo podívat se na odvetu s Växjö (a ještě víc než samotným pěkným hokejem jsem byl jakožto naprostý úchyl na záběry z co největší výšky unešen faktem, že vidím přenos z O2 arény z horního patra :D :D :D), jinak jsem výsledky vnímal spíše jen okrajově. Evropští fans jsou prostě stále hlavně zvědaví na lokální ligové bitvy či mezinárodní zápasy reprezentací. Proto by mě zajímalo, co dali do pití Petru Břízovi, než s ním cca před třemi týdny dělali rozhovor, ve kterém řekl, že národní hokejové ligy jsou přežitky, a že v budoucnu je nevyhnutelná společná velká evropská soutěž po vzoru NHL. Takový projekt by diváci nikdy nepřijali, to jsem si jist.
Po včerejším finále mi ale vyvstalo několik otázek. Některé souvislosti s Champions Hockey League trošku nechápu...
1) Proč se hraje finále jen na jedno utkání?
Sparťanští diváci přišli o ten největší zážitek, protože neměli možnost svůj tým ve finále Ligy mistrů vidět doma. To mi připadá jako totální nesmysl. Sice jich do Švédska přijelo dost (a byli super!), ale pořád muselo zůstat několik tisíc, kteří by se do o2 arény jistě vydali, doma. Kouzlo jediného zápasu dokáže být sice magické, ale nebylo by lepší zvolit finále na dva vítězné zápasy? Doma - venku - doma? Ta jedna cesta navíc už by týmy nezabila. A byla by možnost vidět svůj tým na vlastním stadionu pro oba finalisty.
2) Proč se hrálo prodloužení finále na 3 proti 3?
Kdo to vymyslel? Přeci nelze tenhle sice atraktivní, ale spíše exhibiční model hodící se do pětiminutových konců v základních částech jednotlivých soutěží, aplikovat na tu úplně rozhodující část celého ročníku Champions League!! A to nepíšu jen proto, že v prodloužení rozhodla Frölunda.
3) Co to pískalo ve finále za šašky?
Takový krásný hokej a takové rozhodování? Vyloučení Formana po vysoké holi za sekání na 5 + do konce utkání? Myslel jsem, že špatně vidím. A těch zvláštních rozhodnutí bylo v zápase opravdu mraky. Když už je někdo nominován na nejdůležitější zápas, měl by k tomu taky tak přistupovat. Rozhodčí mi přišli naprosto neschopní mač uřídit.
4) Je pravda, že až účastí ve finále se Sparta dostala v rozpočtu za Ligu mistrů z červených čísel?
Pokud jsem tu informaci zaznamenal správně, pak je to pro IIHF k zamyšlení. Sice jsem dost proti tomu šílenému rozhazování ve fotbalových evropských soutěžích a celkovému přístupu jednotlivých sportovních federací ke vztahu sport vs finance, ale není přeci možné, aby to bylo pro kluby tak finančně nevýhodné. To se pak nelze divit, že pro spoustu mužstev je soutěž jen nutným zlem, zbytečně jej vytrhávajícím z koncentrace na domácí ligy.
Projektu hokejové Ligy mistrů držím palce. Je stále nedoceněná. Pro IIHF tu bude hodně práce, aby její kvalitu dokázala lidem prodat.
Závěrem se vrátím na začátek :). Pokud by se včera statečným sparťanským hokejistům podařilo favorizovanou Frölundu porazit, stačilo by k oživení vtipu o playstationu přidat slovo "fotbalovou". Ten už by zůstal stoprocentně nesmrtelný :D :D
A ohledně fanoušků Sparťanů, tam je úplně jedno, jak finále dopadlo. Příznivec Sparty si stejně bude zpívat: "Sparta Praha, šampióóón", i kdyby sto let nic nevyhrál. Tohle postižení je nejspíš také trvalé :D

Komentáře