Dlouhá televizní zima, neblahá olympijská předtucha a tradiční česká fotbalová nuda

I v osmé zastávce biatlonového světového poháru byli Češi na bedně. Zbývají poslední dvě kola, tak by bylo super, kdyby se povedlo takový krásný trend udržet. Tentokrát to zachránila ženská štafeta. I když... Zase ta Lucie... Zase trestné kolo. Naštěstí obsazení ostatních štafet v Pyong Changu nebylo tak hvězdné, to naše holky (společně se selháním Aymonierové na poslední položce) zachránilo. Charvátová, jestli mě paměť neklame, stále čeká na svojí první štafetu, kde bude schopná obě střelby dobít a tedy trefit z osmi pokusů alespoň pět. Pamatuju si, jak jsem se těšil, až někdo nahradí hrobařku Landovou, ale ta se párkrát dokázala přemoci a týmový závod nezabít.. Lucka zatím stále více směřuje k tomu, že už se z toho psychicky nevyhrabe. Příští sezónu se asi Markéta Davidová může těšit, že jí pomalu začne pravidelná štafetová šichta.. Jinak to nejspíš už dopadnout nemůže.
Nějak mi ta letošní zima přijde dlouhá. Ne ta venku, ale ta televizní. Světové poháry v biatlonu a alpském lyžování končí až za dva týdny, ale přiznám se, že už bych je klidně uzavřel. Fourcade a Laura už mohou v biatlonu slavit celkové vítězství, alespoň že sjezdaři budou ještě v některých disciplínách bojovat. Vypadalo to, že po zranění do té doby jasné aspirantky na velký glóbus, Lary Gutové, už nebude mít Mikaela Shiffrinová v boji o celkové pořadí žádnou konkurentku. Po dvou korejských vítězstvích Sofie Goggiové tu ale přeci jen ještě malá zápletka být může. Skokani na lyžích budou končit dokonce ještě o týden později! Přiznám se, že s příchodem pěkných víkendových dnů už na podrobné sledování všech zimních závodů poněkud rezignuji.

Když už jsem nakousl tu Koreu.. O víkendu jsme měli možnost vidět právě biatlonové a sjezdařské závody v dějišti příštích olympijských her. Na stejných tratích, kde se příští únor rozhoří boje o nejcennější sportovní medaile. Byla to taková malá nápověda toho, jaká olympiáda nás vlastně čeká. Obávám se, že kulisa spousty závodů bude.. ..no jak to říct slušně.. ..poněkud komorní. Ani podél biatlonových tratí, ani v cíli lyžařských závodů to nebyly žádné davy. Areály zely prázdnotou. Ke kterým zimním sportům by Korejci vlastně měli mít nějaký vztah? Zájem o dané odvětví většinou vzbuzuje pravidelná účast nějakého krajana v bojích o nejlepší umístění. Takže tu máme maximálně short track, rychlobruslení, krasobruslení.. No nebude to pro nás asi žádná nezapomenutelná pastva pro oči.. A k tomu ještě ten osmihodinový časový posun..
O olympijské hry není v posledních letech zájem nikde jinde, než v Asii. 2018 Pyong Chang, 2020 Tokyo, 2022 Peking... Velké finanční náklady, které s sebou pořádání olympijských her přináší, není ochoten nikdo platit. Poslední odstoupení Budapešti z kandidatury na OH 2024 jen dokazuje, že dříve prestižní akce je dnes spíš na obtíž. Chátrání olympijských areálů v Soči a v Riu jen pár měsíců po závěrečných ohňostrojích je jen dalším důkazem, že pořádat olympijské hry není v současnosti žádná velká výhra..

Zatímco během včerejška jsem si užíval vyhlídkových letů (video z přeletu z Mostu kolem Milešovky až nad Řehlovice ZDE) a o sportovní dění jsem se vůbec nezajímal, dnes jsem plánovaně zasedl k souboji Slavie s Plzní, tedy prvního s druhým v té naší tolik milované fotbalové lize. Tradice podobných bitev o titul se nezměnila. Moře faulů, minimum šancí a jediný gól. Alespoň že těch posledních 15 minut se přeci jenom vyloučením soupeře posílená Slavie trošku zasloužila o nějaký ten vzruch. Jinak je to ale česká tradice - jakmile jde o souboj předních týmů před plným hledištěm, můžeme si téměř s jistotou vsadit, že to žádná infarktová záležitost nebude..

Komentáře