..."kontakt tam byl..."

"Kontakt tam byl.."
Taky tuhle stupidní, alibistickou a podvodem smrdící větu z fotbalového prostředí nesnášíte?
Když jsem se tu v neděli před derby snažil předpovědět 4 tutové události, které uvidíme v derby, úplně jsem zapomněl na tradiční kolorit všech těchto českých šlágrů, a to na fakt, kolik se toho po utkáních namluví o špatných rozhodnutích rozhodčích. Byla to trapárna. Slavie si vyrovnat nezasloužila, a bod jí daroval rozhodčí po nafilmovaném pádu. Ano, na tom se shodneme. Upřímně jsem čekal na reakci vzteklouna Rady a byl ještě poměrně v klidu. Klobouk dolů, protože takhle ztratit derby, i když to byl opět zápas k nekoukání, to naštve. Ještě více jsem protáhl obočí po komentářích experta na O2, že pokutový kop byl zasloužený. Expert..
Rozhodčí Franěk dostal tři zápasy, derby pokazil. Ale.. Co vlastně můžeme od rozhodčích chtít? Ano, v české žumpě je stále spoustu zápachu a kalu, takže jejich chyby budou, dokud bude zákulisí ovlivňovat Pelta, Berbr a podobní, stále tendenčního charakteru. Jenže ve fotbale jako takovém jsou arbitři v neskutečně složité pozici. Video jako pomocná ruka jim stále podána nebyla. Takže týden co týden rozhodují utkání dvaadvaceti osob, které využívají benevolence fotbalových zákonů a hrají před nimi každou chvíli loutkové divadlo. Při kontaktech se sesouvají k zemi, chytají se za části těl, kterých se nikdo nedotkl, diskutují, hlásí se o míč, když viditelně nemají pravdu.. A vše je jim tolerováno. Rozhodčí jim na to v mžiku několika setin vteřiny párkrát skočí, a poté mají stopku na několik týdnů. A samotní šašci, kterým se je povedlo nefér způsobem napálit, hrají vesele příští zápas zas a znovu.
Zavedení videa konečně klepe na dveře. Alespoň to tak vypadá. Jenže samotné video charakter aktérů tohoto poslední dobou stále více zesměšňovaného sportovního odvětví nezmění. Dokud nebude každá simulace trestána nejen fotbalovou asociací jednotlivých zemí, ale i samotnými kluby, frajery s číry na hlavách to nedonutí s podobnými divadýlky přestat.
Po posledním derby by měl být potrestán rozhodčí, to samozřejmě. Ale skokan Mingazov, který se odrážel daleko před bok nastavujícím soupeřem, by měl stát ještě déle. A neměl by být potrestán směšnou pokutou 10000 Korun, když to představuje cca desetinu jeho platu. To má asi podobnou hodnotu, jako když dostanete dvě stovky za parkování. Zaplatíte, zamrzí to, ale když budete příště zase pospíchat, risknete to znovu. Měl by dostat pořádný flastr a při dalších podobných přestupcích vyšší a vyšší trest. Možná jsou fotbalisté jednodušší, ale věřím, že tohle by pochopili brzy. A kdyby kvůli nějakému nasimulovanému skoku a držení se za obličej někde u rohového praporku přišli třeba o finále Ligy mistrů, byla by to ta nejlepší možná výchova..

Komentáře