O prvních dnech MS v hokeji a o tom, že radost z Peltova zadržení může rychle vyprchat..

Jak se vám zatím líbí výkony našeho národního týmu?
Myslím, že stejně jako loni si nemůžeme být před žádným zápasem jisti, jak vlastně "naši" chlapci zahrají. Včerejší zápas s Finy to jasně demonstroval. Od totálního zmaru v první třetině až po euforický konec, kdy Robert Záruba málem zrušil komentátorské stanoviště. (Róóóóbin Hááánzl!!! Chezaaaaa!!!!) Je vlastně zbytečné se v těchto skupinových duelech nějak zvláště stresovat. Já jsem například včera v 50. minutě usnul a najednou mě má drahá budí, že je prodloužení... Skupinu stejně nevyhrajeme (protože je v ní Kanada) a tudíž beztak narazíme buď na Rusáky, Švédy nebo USA. A tam to bude pade na pade. A buď budeme smutnit, nebo prožijeme hezký víkend s boji o medaile.
Musím říct, že mi MS zatím spíš připomíná nějaké exhibiční turnaje tipu utkání hvězd. Spousta branek, někdy to vypadá, že se favorité ani nezapotí... A Kanada, u té mám pocit, že kdyby jim někdo (i v tom utkání s Čechy) řekl, že dnes musí vyhrát o šest, tak jenom přepnou na vyšší level, a po dvou třetinách mají splněno. Před turnajem jsem si říkal, že do třetice už zlato přeci nevyhrají, ale zatím připomínají svojí hrou výběry z předchozích dvou let, kdy téměř nemělo cenu ani proti nim nastupovat a soukat se do výstroje.. Ale třeba na ně přijde den blbec a někdo je nachytá.
Čeští novináři se před mistrovstvím snažili mysl tuzemských fanoušků naladit na co nejveselejší notu. Pokud bychom turnaj přeci jenom vyhráli, jak se často v hokejových sloupcích objevovalo, byl bych velice překvapen. Naše zápasy mě hrozně baví, ale připadá mi, že jednak málo střílíme, a když už, tak nám strašně trvá, než si puk připravíme. A marně vzpomínám na doby, kdy váleli v brankovišti v Naganu Hašan, při zlatém hattricku Hnilička či při posledním triumfu Tomáš Vokoun. To jsem byl i při nájezdu soupeře dva na jednoho v absolutním klidu, protože: "stejně vás vychytá!" Letos, marná sláva, trnu při každé střele. Francouz dostal góla od Bělorusů snad z druhé střely, a včera Mrázek, ač to byly takové divné góly, mi tedy moc jistý nepřipadal. Puky mu vypadávaly i v dalších třetinách a na celkové statistiky našich brankařů jsem se radši ani nedíval, protože předpokládám, že bych je našel až na chvostu statistické listiny. Alespoň jednou bych chtěl, abychom měli nějakého lídra kanadského bodování, co bude v turnaji pálit gól za gólem.. Ale to ani letos nevyjde, takový Rusák Panarin už má 9 bodů, zatímco náš nejproduktivnější hráč Jakub Voráček měl po zápase hned v první třetině.. Měl by být OK, což je velmi důležitá zpráva.
Schválně - kvízová otázka: Kdy naposledy jsme měli nejproduktivnějšího hráče turnaje?
Jojo - je to už 20 let!! To exceloval mezi Paterou a Procházkou na svém jediném mistrovství světa v kariéře Vladimír Vůjtek. Od té doby žádný Čech tento kousek nenapodobil. Ale to turnaj nakonec nerozhoduje. Takže jestli bude mít náš nejlepší hráč trapných 6 bodů, ale bude to stačit na finále, beru to všema deseti.

Ještě se zastavím v pralese, v tom českém, fotbalovém, z něhož k nám doletěla pro celý národ potěšující zpráva! Miroslav Pelta je ve vazbě a je vyšetřován za manipulování s dotacemi. Všichni fanoušci od Sparťanů, přes Slávisty, klokany a Baníkovce jsou najednou na jedné lodi. Šťastní, že boží mlýny melou.. Já bych ten optimismus mírnil. Jednak má Pelta dlouhé lokty a když si uvědomíme, že ani dopadení se sedmi miliony úplatků v krabici stále nedostalo Davida Ratha za mříže, nedělal bych si iluze, že Mirek dopadne špatně. Co je však ještě horší zpráva, že o kandidatuře na předsedu svazu při případné Peltově rezignaci uvažuje daleko větší "zmrd" (pardon za to slovo, všem se omlouvám, ale strašně dlouho jsem přemýšlel, jaké použít, a žádné slušné podobného významu čeština nenabízí..), a to Berbr. Zákulisí českého fotbalu by tak nadále zůstalo jako předloha pro ty nejodpornější mafiánské filmy...

Komentáře