Ohlédnutí za ligovým fotbalovým ročníkem

Protože taková 14tihodinová cesta busem do Paříže je příšerná doba a nic na jejím neutíkání nezmění ani sledování tak zdlouhavého filmu, jako je Revenant, zkrátím si tu nudu několika řádky o právě skončeném ročníku nejvyšší české fotbalové ligy.
Letos jsem tento sportovní "klenot" zanedbával ještě více, než v letech předchozích a osobně byl v Teplicích jen dvakrát. A od takového dubna už jsem si neudělal čas ani na přenosy v telce. Hokejová konkurence v podobě play off u nás i v NHL a MS, běžecké tréninky a závody, a hlavně konečně teplé prosluněné víkendy vytěsnili českou fotbalovou "lahůdku" až na úplný okraj mého zájmu.
Mistrem je po dlouhých letech Slavia. Určitě zaslouženě, i když její cesta za titulem nebyla suverénním počinem bez otazníků. Poté, co se sešívaným hlavně příznivci jejího rivala posmívali za obstrukce během podzimního hledání nástupce za odvolaného Uhrina, si během působení Jaroslava Šilhavého dokázali Slávisti udržet až do finiše neporazitelnost. Za toto palec nahoru. To, že ale hra mnohdy nevypadala nijak valně, budiž zdviženým prstem hlavně před podzimním očekávaným pokusem projít do Ligy mistrů. Se současným kádrem to bude tvrdý oříšek a bylo by dobré zatím štědré čínské majitele ještě o nějakou tu investici do kádru poprosit. Zvláště, odchází-li po sezóně Antonín Barák..
Hlavně kvůli nevýraznému jarnímu hernímu projevu zůstala na druhém místě Viktoria Plzeň. Nepomohla jí ani celosvětová rarita v podobě odvolání kouče z prvního místa v tabulce. Po sezóně jí převezme starý známý Pavel Vrba (to zas bude vřelých rozhovorů s novináři!!), ale upřímně si myslím, že Plzeň potřebuje hlavně provětrat zkostnatělý kádr, kdy z některých letitých stálic už prostě lepší výkony nevypráská ani bičem.
Třetí Spartě už jsem se tu vynasmál dost, tak jí ušetřím a jenom napíšu, že budu držet palce, aby nový experiment se zahraničním koučem přinesl pozitivní výsledek. Ne proto, aby se Spartě dařilo (a všiví Sparťani vylezli z děr a začli se opět povyšovat nad zbytek světa), ale aby případný úspěch rozbořil ten alibistický mýtus, že trenér z ciziny je špatný nápad, protože "nerozumí specifickému českému prostředí" (což je jen kulantně pojmenovaná neochota víc trénovat a neflákat životosprávu) a mezi ním a hráči bude jazyková bariéra.. Jen do toho! Přeci by sparťanské hvězdičky taky rády jednou za lepšími penízky do lepších lig, ne? Tak se jim nějaké to anglické slovo bude hodit. A alespoň je třeba konečně někdo nebude chválit jen za to, že si odvedly ten "český standard" v našem tempíčku.
Co mě mrzí, je poslední zápas Teplic a nedotažená jarní jízda do případných pohárů. Doufám, že to klubové vedení nakopne a před příští sezónou jako tradičně nekývnou na většinu nabídek na prodej svých nejlepších hráčů. A zkusí vyhlásit útok na poháry už před začátkem soutěže.
Na opačném pólu tabulky skončily týmy Příbrami a Hradce. Pád Starkova bezdiváckého impéria oslavuje skoro každý napříč Českou republikou. Teď by si ještě všichni přáli vidět Jarouše za katrem, stejně jako to snad čeká jeho věrného kamaráda a dalšího podvodníka, Peltu. Mimochodem - sedí už? A kde? Nebo je volný a dopadne to s ním jako s Rathem a ještě za 6 let nebude odsouzen?

Komentáře