Předčtvrtfinálový hokejový blog

MS v hokeji sice už trvá téměř dva týdny a když se hrály první duely, skoro venku sněžilo a teď je na kraťasy, ale teprve zítra vlastně "opravdu" začne. Přiznám se, že jsem u toho nakonec seděl poměrně často a nejvíc mě bavily zápasy, jako byl například ten Lotyšů s Němci o přímý postup. Vzájemné souboje týmů, které nebyly jasnými favority na čtvrtfinále, byly nejvyrovnanější a měly největší náboj. Naproti tomu, když hráli například Rusáci s Dánskem, nekoukal jsem. Ty dardy mě nebavily.
Největší deprese asi zavládla na Slovensku, protože naši "bratia" se svojí výkonností dostávají rok od roku níž a už jim reálně hrozí, že budou bojovat každoročně o záchranu. Všude se psalo, že se na ně vykašlali hráči z NHL, ale... Kolik jich tam v současnosti hraje? Dohromady 11, s tím, že více než polovinu zápasů odehrálo pouze 5 borců. V Česku jsme si poslední dobou pořád zoufali, jak náš hokej upadá (což samozřejmě nepopírám), ale to, kam se dostal ten slovenský, to je teprve tragédie.. A nestačil jsem se divit, kolik Slováků si v různých diskuzích přálo sestup, aby se zodpovědné osoby napříč všemi kategoriemi probrali ze spánku, který trvá od té doby, co v roce 2002 dosáhli na titul.
No a co naši chlapci?
Zarytí optimisté by to viděli asi takto: "Bojujeme, předvedli jsme famózní obrat proti Finům, vytvořili jsme si spousty šancí, i v zápase s Kanadou, chybí nám v zakončení trochu klidu a štěstí, ale když se to proti Rusům sejde, můžeme je porazit. Francouz chytá v dobré formě, a máme vyrovnané útoky, z nichž každý může rozhodnout."
Nenapravitelní remcalové a pesimisti by to zase asi shrnuli následujícími větami: "Hrajeme tragicky, vyhráli jsme s jistotou jenom nad Slovincema, Běloruskem a Francií, nikoho silnějšího jsme nepřehráli, pořádně nevystřelíme, naše největší hvězdy v prvních dvou lajnách nebodují, nikoho nepřehrávají a porazili nás Švýcaři, kteří šetřili 5 hráčů.. Do toho Mrázek dostane góla skoro z každé střely a dokonce i z těch, co jdou mimo bránu.."
Nepatřím do ani jedné skupiny, ale jedno je fakt - favoritem proti Rusákům rozhodně nebudeme. Opravdu by se muselo sejít úplně všechno, abychom si zahráli o medaile. Ale je to jeden zápas, může se stát cokoliv, a třeba (ač by mě to překvapilo) se nám ty Rusáky třeba nějak povede zaskočit..
Dál pro mě největším favoritem zůstává Kanada, a pokud nepodlehnou lákadlům pařížských uliček (a prohraný zápas se Švýcary pro ně snad byl dostatečným varováním, aby si nějaké ty večerní dýchánky dopřáli až po turnaji), měli by dokonat zlatý hattrick. Nebezpeční budou ale i Rusáci, Amerika a Švédi. Osobně mi ta německá skupina s těmito třemi týmy přišla na mnohem vyšší úrovni, než ta "naše" pařížská. Dál předvídat nebudu, to mi nikdy nešlo, a předpokládám, že se to v tipovačce nakonec potvrdí a z prvního místa před finálovými dny spadnu..
Držte zítra palce. S Rusáky máme v tomto tisíciletí čtvrtfinálovou bilanci 2:3, ale naposledy jsme se s nimi v této fázi setkali před deseti lety. Celkově to máme od roku 2001 na velkých turnajích ve čtvrtfinále přesně 10:10, tak ať se to zítra překlopí na tu pozitivní stranu :) Pro odlehčení je tu malý přehled našich čtvrtfinálových výsledků v oněch zmíněných 20ti posledních případech.
A mé ojedinělé tabulky všech týmů s jejich body potom pro pobavení najdete zde: MS v hokeji 2017:)


Komentáře