Hrací systémy turnajů UEFA a FIFA jako dokonalý nástroj pro výsledkové machinace..

Itálie : Německo 1:0 (a podmínka nevýhry Česka v souběžném zápase s Dány) bylo jediné skóre, které by znamenalo postup obou týmů ze skupiny C mistrovství Evropy do 21 let. A světe div se, po odehraných 90 minutách přesně toto svítilo na výsledkové tabuli na stadionu v Krakově. Vyšachovalo to Slováky, kteří o dva dny dříve zaznamenali druhou výhru ve skupině, 3:0 nad Švédy, a vyhoupli se na druhé místo za Anglii. Na nepostupové druhé místo. V systému, který z turnaje udělal matematickou olympiádu a ze Slováků ubrečence, za něž (nepochybně rovněž i kvůli předvolební popularitě) oficiálně orodoval i premiér vlády Robert Fico. Italové s Němci (kteří nevystřelili jedinkrát na bránu!) byli vnímáni jako podrazáci, kteří na úkor spravedlivého výkonu upřednostnili neférovou a účelnou šaškárnu..
A ono se dalo čekat něco jiného? V moderním fotbale? V prostředí, které už ze žáků vychovává podvodníky, kteří se snaží ožulit rozhodčího a z nadějných hráčů už od dosažení plnoletosti přeplácením dělá samolibé frajery?
Vím, že jsem tu cca před necelými dvěma měsíci tepal do systému hokejového mistrovství, a tak mohu vypadat jako notorický stěžovatel na jakékoliv herní schéma. Ale zatímco ten hokejový model je tragédie hlavně pro diváky, to, co vytvořily fotbalové asociace UEFA a FIFA za poslední roky za pasystémy na mezinárodních turnajích, je dokonalý nástroj pro kalkulace, spekulace, podvůdky, protesty a vzájemné dohody týmů, spolu hrajících..
Začalo to velkým EUREM a rozšířením na 24 týmů. Postupují nejlepší čtyři třetí ze skupin, a dva nejhorší třetí končí.. V praxi to mimojiné znamená třeba to, že jeden z týmů, který nastupuje v prvních skupinách, čeká v dějišti mistrovství další tři, čtyři dny, aby poté zklamán odjel domů. A často po výhře outsidera nad favoritem v poslední den základních skupin, z nichž ale gigant má jistotu postupu a při porážce se nakonec třeba dostane do výhodnější části pavouka. Trenéři, hráči a komentátoři většinou ve studiích a během zápasů s jistými obličeji tvrdí, že takovéhle přemýšlení je blbost a nikoho by to ani nenapadlo, ale během těch několika dní na pokojích, kdy jsou hráči během dlouhodobých turnajů spolu a mají spoustu volného času, se špekuluje nad všemi možnými variantami ostošest.. Není náhodou, že na posledním Euru nepostoupily ze třetích míst právě týmy z prvních odehraných skupin. Nejinak tomu bylo i na dřívějších světových šampionátech z let 1986, 1990 a 1994, kde se právě tímto systémem hrálo.
Ještě stupidnější systém mělo letošní EURO do 21 let, kdy postupoval ze druhého místa jen nejlepší druhý. Závěrečné zápasy ve skupinách se buďto hrály do počtu, nebo se v nich mohlo kalkulovat, jako již ve zmíněném duelu Italů s Němci. No a když potom „bystrá“ UEFA nasadí do rozhodujícího zápasu B skupiny rozhodčí ze Slovenska, tedy státu, který „čeká“ na druhém místě o den dříve odehrané skupiny, a tudíž potřebuje, aby v tom daném utkání Portugalci dopadli hůře, než právě Slováci, není zajisté náhoda, že jim nezapomene vyloučit hráče..  Nad tímhle jsem opravdu žasnul.
No a teď si představte ten nový „úžasný“ model se 48 týmy na MS od roku 2026 a 16ti skupinami PO TŘECH..
Příklad: Skupina Itálie, Ekvádor, Zambie. První zápas – Itálie : Zambie 2:1, druhý zápas po třech dnech Zambie : Ekvádor – 1:0.. A protože souběžně v tomhle formátu se hrát nedá, poslední zápas Ekvádor : Itálie se bude hrát zase až za tři dny.. Stav po dvou zápasech bude Itálie 3 (2:1), Zambie 3 (2:2 – odehrány oba zápasy) a Ekvádor 0 (0:1). Rozhodovat bude skóre. V posledním zápase se utká Itálie s Ekvádorem.. Všechny výsledky, kdy Ekvádor Itálii o gól porazí od výsledku 3:2 a víc, budou znamenat italské vítězství ve skupině a druhé místo pro Ekvádorce. Že je to zbytečná spekulace už dopředu? Tak se těšte.. Těch skupin tam bude 16!!!!! A ve všech z nich bude mít jeden tým před závěrečným zápasem už odehrané své dva zápasy a bude jen čekat, jestli se zbylé dva týmy náhodou nespletou, a nezahodí výsledkové kalkulace do koše… Pochybuju.

UEFA a FIFA svými turnajovými systémy jen nadále rozšiřuje hrací plochu pro podvody a machinace. V současnosti je to bohužel nejcharakterističtější fotbalový rys.. A protivné reklamy na FIFA Fair Play v každé tenisové pauze během Roland Garros, kdy jsem u stále stejné melodie už musel vypínat zvuk, mě o opaku nepřesvědčí.. 

Komentáře