Obhajoba Realu a čerstvá zkušenost s francouzským "tenisovým" publikem

Od té doby, co UEFA přesunula termín finále Ligy Mistrů na sobotu (před nějakými 7 lety) jsem jej snad neviděl jinak než ze záznamu. Vžycky na ten první červnový víkend něco vyjde. Kéž by to zase vrátili na středu..
To byl zase přechod, z těch pěkných tenisových bojů na ty fotbalové slečinky.. Real dokázal jako první od zavedení Ligy mistrů (původně Pohár Mistrů Evropských Zemí PMEZ) obhájit titul a získal třetí primát za poslední čtyři roky. A protože mezi tím byla vítězem Barcelona a dvakrát stál proti Realu ve finále jeho městský rival Atlético, pokračuje trend, kdy je španělský klubový fotbal naprostým vládcem v Evropě. Dvěma góly finále rozhodl Ronaldo, takže šel určitě spát spokojen, než usnul se několikrát postavil před zrcadlo, prohrabal si ty obarvené vlasy a zatnul svaly.. Protože kdyby Real finále vyhrál, ale on se na tom gólově nepodílel, určitě by ho to v koutku duše hlodalo. Ke konci jsme opět mohli sledovat vymoženost dnešního fotbalu s trapně simulujícím Ramosem, které vyústilo ve vyloučení nevinného soupeře. Míra Bosák se nad tím ještě další čtyři minuty rozhořčeně pozastavoval.. No, radu mám pro něj jedinou - buďto komentovat jenom golf, nebo se smířit, že tuhle "děvkovinu" bude muset sledovat pořád.. Samozřejmě se sluší dodat, že Real vyhrál zaslouženě a poblahopřát všem hráčům i trenéru Zidanovi, který i svojí druhou sezónu jako hlavní kouč zakončil vítězstvím v Lize mistrů.

Roland Garros má za sebou první týden a ve dvouhrách zbyla poslední česká naděje - Karolína Plíšková. Zrovna na antuce bych na ní moc nespoléhal, ale protože favoritky v ženském pavouku mizí jedna po druhé, její šance samozřejmě dost stoupá. Která žena vyhraje, je v současném dámském tenise, kde po odchodu Sereny na mateřskou chybí výrazná osobnost, téměř nemožné tipovat. Dnes se poroučela i obhájkyně titulu Muguruzaová o po porážce od domácí Mladenovićové se na tiskové konferenci rozbrečela, protože jí pařížské publikum pěkně rozhodilo.. Mám za sebou čerstvou zkušenost s francouzským "tenisovým" diváctvem a skutečně musím potvrdit, co občas během přenosů z French Open zazní. Že se jedná o jednu z nejméně sportovních kulis, když do utkání zasáhne domácí borec. Byli jsme na posledním dějství pětisetového dramatu mezi Slovákem Martinem Kližanem a Francouzem Laurentem Lokolim. Hnus. Pubertální omladina, pořvávající po úplně každém pokaženém míčku Kližana, včetně prvních podání.. Dupání na tribuny, hučení.. No a kdyby si ještě soupeř dovolil třeba chtít reklamovat aut... Jen jsme čekali, kdy vyletí nějaký předmět na kurt. Sešlo se nás tam dost Čechů, kteří čekali na nadcházející zápas Báry Strýcové, tak jsme se chudákovi Martinovi snažili udělat taky nějakou podporu a ty hulváty občas přehlučet. Tenisová "atmosféra" jak fík.. Lokoli se nechal diváky naprosto vymagořit. Tenisový Pánbůh byl to odpoledne doma a Francouz prohrál. No a v té agónii odmítl Kližanovi podat ruku. Fuj.. Pak jsme si zase zabučeli my..
Jasným favoritem mužské dvouhry je Rafa Nadal. Ve čtyřech kolech povolil soupeřům pouze 20 gemů, nejtěsnější set, který byl nucen uhrát, byl 6:4 a jeho hra působí jako z jiné planety. Bylo by nám ctí moct si říct, že jsme jej viděli na vlastní oči během turnaje, na němž by si připsal v budoucnu jen těžko překonatelný, desátý titul.

Komentáře