Saganovo vyloučení z Tour = ohýbání cyklistických pravidel dle libosti

Petera Sagana vyloučili z Tour de France! Vzhledem ke svojí žízni, kterou jsem si udělal během marného boje s malevilskou osmnáctkou, jsem stíhal včera odpoledne na zahrádce na Rudce tak tak sledovat české tenisty ve Wimbledonu na mobilu. A protože první dny Tour mě většinou nebaví a čekám na první kopce, dozvěděl jsem se tuhle zprávu až dnes cestou na výlet na Lovoš.
Teď, potom, co jsem se podíval na záznam, se musím připojit k té většině, která nezaslepená záští k občasným Peterovým manýrům, naprosto nesouhlasí s jeho vyloučením ze závodu.
Vyloučení ze závodu by mělo následovat opravdu v krajních případech, kdy se někdo proviní naprosto jednoznačným nesportovním porušením pravidel. Zde došlo ke klasickému závěrečnému strkání, které občas v té 70tikilometrové rychlosti končívá podobnými brutálními pády. Sagan svému soupeři, tak jako se to běžně dělává, zatarasil, jakožto rychlejší, cestu. Ale Cavendish se cpal do prostoru, kam se vejít nemohl. Saganův loket v žádném případě nebyl důvodem Marcova pádu do svodidel. A cyklističtí spurteři se po zhlédnutí inkriminovaného momentu ze záznamu shodli, že Sagan neprovedl nic tak extrémně závažného, aby musel být z Tour de France vyloučen..
Někdy mě rozhodnutí šéfů Tour opravdu šokuje. Loni se Chris Froome po střetu s divákem proběhl, ztratil spoustu času, ale přesto mu vrátili čas. Ano, nespadl vlastní vinou. Ano, byl to moment, kdy hlavně doplatil na každoroční debilitu fanoušků v horských dojezdech. Ale - to je prostě cyklistika. Stejně jako občas špatné počasí znehodnotí některé zimní sportovní závody, i zde je to outdoor sport s diváky podél trati a s rizikem, že se závodníci někdy mohou dostat do problémů ne vlastním přičiněním. Jak vidíme na Saganově případu, závodní komisaři si občas ohýbají pravidla tak, jak se jim to hodí. Byl-li by Peter kandidátem na celkové vítězství, nikdy by k tomuhle kroku nesáhli, o tom jsem přesvědčen. Naproti tomu pochybuju, že by loni při podobném incidentu vrátili čas závodníkům, kdyby se nejednalo o lídry celkového hodnocení.
Špatně, špatně, špatně.
A to neříkám proto, že po Valverdeho pádu v první etapě (mimochodem - železné bariéry v zatáčkách při propršené časovce - to je opravdu hazard se zdravím cyklistů) a Saganově vyloučení ztratí letošní ne uplně atraktivně vyprofilovaná Tour hodně na své zajímavosti.

Komentáře