Český pohárový horor

Třetí předkolo evropských pohárových soutěží máme za sebou. A pro český fotbal byly odvetné zápasy opravdu krutě zrežírovaným hororem, jehož dokoukání do konce zanechá ještě dlouho nepříjemný mrazivý pocit...
Tak si to shrňme: 4 zápasy, 4 prohry, skóre 3:9 a jediný, se štěstím vydřený slávistický postup.
Čeští novináři se snažili navnadit předsezóními titulky o tom, jak budou české týmy po dosud nevídaných nákupech sexy a jaká že nás to čeká průlomová a historická sezóna.. A vono hov... Přední české kluby zatím hrají holomajznu a budeme rádi, když zbydou z pěti zástupců alespoň dva. Zaplaťpánbůh, že ten Manchester na jaře dokázal dobýt Evropskou ligu a přihrát tím vítězi českého poháru alespoň jedno jisté místo v základní skupině dalšího ročníku.
Před středečními odvetami předkola Ligy Mistrů jsem byl dost v obavách. Některé hlasy, posílající Slavii jednoznačně za postupem mi přišly po prvním hubeném vítězství jako dosti nezdravě troufalé. BATE mělo dost pohárových zkušeností a ač se štěstím, dokázalo se v Edenu ubránit víc než hodinové přesilovce. Doma potom na Slavii vlítlo a zaplaťpánbůh za Škodovu hlavičku. První gól, který dali sešívaní jinak než z vymyšlené penalty, byl nakonec postupový. Slavie byla do tohoto zápasu posledním ze tří nejlepších českých týmů, kterého ještě nějakým zákrokem nepotopil gólman. Po pěti minutách hry a naprosto nepochopitelnému vyběhnutí Laštůvky někam do tmy už to neplatilo. OMG, kam běžel?? Bolek v Plzni a Dúbravka ve Spartě jsou naprosté tragédie a teď se k nim ještě takhle vehementně hlásil i strážce slávistické branky... Tak nějak v tom utrácení zapomněly managementy na pořádné brankaře..
Plzeňský Bolek to svým druhým nechyceným trestňákem proti FCSB během 7 dnů hned o pár minut později potvrdil. Vrbův soubor působil ze všech českých pohárových zástupců (odvetu Boleslavi jsem neviděl) nejfotbalověji, paradoxně skončil jeho zápas tou největší nakládačkou. Možná teď přidám názor, kterým budu připomínat novodobé ubrečené Sparťany, ale já si ho pro sebe nenechám. Na Plzni je v pohárových zápasech markantně vidět, jak kontraproduktivní může pro tým být fakt, že se mu v české lize ze strany rozhodčích nikterak neubližuje. Naopak se spousta soubojů píská v jeho prospěch, zahrává skoro každý víkend pokutový kop, každý druhý centr soupeře do plzeňského vápna je útočný faul atd.. Potom přijde evropský pohár a rozhodčí, který nemá od Berbra nůž pod krkem, a najednou jsou plzeňští vzteky bez sebe a po každém tvrdším neodpískaném souboji skáčou jak čertík z krabičky. Vím, že je to nereálné, ale český rozhodcovský sbor by měl být právě na ty adepty o Ligu mistrů a Evropskou ligu mnohem přísnější, aby potom v mezinárodních zápasech nekoukali, jak se ten fotbal vlastně píská.. Krmenčík.. Ano, byl nejlepším na hřišti a pořád tvrdím, že je v současnosti možná nejnebezpečnější český útočník vůbec. Ale to jeho neustálé rozčilování a strkání se soupeři by mu měl jeho zaměstnavatel DŮRAZNĚ vytknout. Pak to dopadá jako v závěru středečního zápasu. Bez něj (protože dostane minimálně 3 zápasy) to bude mít Plzeň v opravném předkole evropské ligy mnohem těžší..
Před čtvrtečními odvetami jsem byl ještě skeptičtější. Boleslav bez Chramosty a po domácí ligové porážce od Olomouce jakoby pomalu dojížděla na užší kádr a docela napěchovaný letní program. V Albánii vedla, ale nakonec se připojila k ostatním poraženým a její letošní evropská pouť skončila stejně, jako ta loňská a předloňská. Ve třetím předkole.
Sparta se odepsala marným výkonem před týdnem. Před domácí odvetou si i tak určitě spousta fandů namlouvala, že by to třeba na Letné mohl být památný večer. Kdepak. Po pěti minutách zápasu, když jsem sledoval rozdíl v obratnosti a rychlosti hráčů Crvené Zvezdy a Sparty, jsem měl jasno. A další kiks Dúbravky (jako sorry, ale co mohl udělat hráč soupeře, který centroval, jiného, než poslat přízemní přihrávku na malé vápno a on zůstane přilepený na lajně...) rozhodl odvetu hned na začátku. Že rozladěný sparťanský soubor na to, aby dal 4 góly nemá, nebylo potřeba žádného zamyšlení..
Příběh Andrey Stramaccioniho ve Spartě má tak zatím ten nejhorší možný scénář. Draze nakoupené posily působí nesourodě, ze tří zápasů mají letenští jedinou remízu, jediný penaltový gól a obranu děravou ještě víc než loni. Co je ale mnohem horší, uběhl přesně týden od ostrého startu do sezóny a už novému sparťanskému experimentu nevěří vůbec nikdo. V pondělí jsem si udělal čas a sledoval diskuzní fotbalové pořady a i bývalí hráči jsou tak neskutečně skeptičtí, že se opravdu ukazuje, jak je u nás v Česku nahlíženo na spolupráci s cizinci s nedůvěrou. To, že si ani Vízek nepamatoval, jak se přesně Stramaccioni jmenuje, bych přikládal spíš množství vypitých piv, ale Siegl, Zelenka nebo fotbalový expert deníku Sport Hartman byli všichni po dvou odehraných zápasech tak jednoznačně proti Italovi a jeho letním nákupům, že jsem žasnul. Nefunguje to. Zatím. Ale proboha - to je každý Sparťan opravdu tak netrpělivý, že se už při třetím zápase OPĚT žádá odchod trenéra? Co to je ten SPARŤAN vlastně zač? Tři nepovedené zápasy a taková skepse? Odchod celého kotle? Jak by to ten Sparťan vlastně dělal sám? Když tam byl Ščasný - nadával. Když tam byl Holoubek a začalo marné jaro - nadával. Když tam byl Rada - už se těšil až přijde někdo jiný. Teď je tam Ital, utratilo se 350 mega (pravda - pěkně po italsku, jakoby bez rozmýšlení), a zase nadává. Trpělivost je mezi příznivci rudých cizí slovo. Před takovými se ale potom cokoliv dost špatně režíruje...

Komentáře