Znovu zlatá Bára!

Moje blogovací lenost chtě nechtě musela nejpozději dnes ráno skončit. Nechat bez komentáře další velký večer Zlaté šampionky, čtvrté sestry, Báry Špotákové, to by bylo neodpustitelné.
Šestratřicet je věk, v němž bývají atleti povětšinou již posíláni do sportovního důchodu. Naštěstí vrhačské disciplíny jsou ke svým stárnoucím závodníkům přeci jen milosrdnější. Vždyť i Jan Železný dokázal získat zlato v pětatřiceti a ještě ve čtyřiceti bronz. I tak jsem byl ale během letošních mítinků překvapen, když se Bára 68metrovými hody zase přiblížila hranici, začínající 70kou.
Sama si pro finále vytyčila jasný plán. Udeřit v prvních dvou sériích. A stejně jako v kvalifikaci jí to napodruhé vyšlo. Číňanky se přibližovaly, trošku jsem se bál, aby to nakonec jedné v posledním pokuse neulítlo, ale v dobré náladě závodící Báru nepřehodily a tak může přidat do sbírky další nejcennější kov.
Tak si to pojďme, když už tedy hovoří o poslední sezóně, shrnout:
Bilance z olympijských her: 2x zlato, 1x bronz
Bilance z MS: 2x zlato, 2x stříbro
Bilance z ME: 1x zlato, 1x stříbro, 1x bronz
Celkové vítězství v diamantové lize: 4x
Překonání českého rekordu: 8x
Držitelka světového rekordu 72,28 (dosud platného)
To vše v rozmezí 11ti let od doby, kdy získala svou první evropskou medaili.
Slušnej oddíl, ne? K tomu ještě ten její upřímný a na nic si nehrající projev. Až bude Špotáková opravdu končit kariéru, mělo by to být na vyprodaném stadioně kdekoliv v ČR s hektolitry tekoucího piva a s velkou rozlučkovou párty. Díky Báro!!
Škoda, že to na MS necinklo už o den dříve, Tomáši Staňkovi v jeho životní sezoně chybělo trapných 5 centimetrů, aby si sáhl na svou první medaili. Snad mu zdraví vydrží a dočká se v dalších letech.
Nebudu se tu rozepisovat, kolik emotivních momentů už mi letošní atletické mistrovství, protože vzhledem k ideálnímu času vysílání jsem zatím nepropásl ani jeden den, přineslo. Kdo viděl finále tyčky mužů, trojskoku žen nebo výhru Mo Faraha, ten ví. Jeden okamžik je ale přesto nad všechny. Poslední individuální závod Usaina Bolta. Předem bylo jasné, že to je jeho závěrečná velká stovka. A taky se dalo očekávat, že tentokrát to bude poprvé tak, že možná největším favoritem nebude. Skončil bronzový. V závodě, který vyhrál za doping dvakrát suspendovaný Justin Gatlin. Atletický Bože, vážně bylo nutné dát odchodu tohoto velikána, který udělal z atletického sprintu nejsledovanější sportovní událost na celé planetě, takovýto scénář?? Nicméně ten obrázek byl výmluvný. Vítěz bez špetky zájmu se radoval se svými nejbližšími, Bolt obíhal stadion za neutuchajícího jásotu zaplněného londýnského stadionu. Kdyby tam kroužil do příštího dne, předpokládám že by v hledišti všichni zůstali. Po Usainovi zbyde v atletickém světě velká díra. Teď už nezbývá, než doufat, že mu to během tréninkového kempu v Borussii Dortmund půjde a zase ho uvidíme ve žlutočerné kombinaci na sportovní scéně! :D :D



Komentáře