Jarolím na pranýři? Vážně?

Po definitivní ztrátě již tak plané naděje na účast v baráži o MS ve fotbale a zejména příšerném výkonu v Severním Irsku se vyrojilo spoustu analýz a článků ohledně národního týmu a jeho současného lodivoda, Karla Jarolíma. Jestli by měl ještě dostat šanci, zdali pod ním reprezentace jeho vinou nehrála hůře, než jsou její možnosti. Komentáře typu "Jarolíma vyhodit, je neschopný" bylo nepočítaně.
Jako opravdu? To si fakt tolik lidí myslí, že momentální stav naprosté bídy kdysi výkladní skříně českého fotbalu je jeho vina? Jeden z mudrců ve fotbalových diskuzích napsal: "Okamžitě odvolejte Jarolíma a dejte tam někoho, kdo začne budovat nové mužstvo. To současné rozpustit." Na tento komentář jsem nevydržel nereagovat a zeptal se dotyčného: "A jaké hráče byste tam, prosím, dal? Jaké lepší máme?" Odpověď zněla: "Z naší ligy, ty co maj formu." Představil jsem si, jak by asi vypadala hra výběru naší ligy od Brna až po Jablonec..
Jarolím jen vaří ze surovin, které mu současná česká fotbalová kuchyně nabízí. A ty jsou bohužel velice nekvalitní. Po útěku Pavla Vrby neměl žádný čas na zkoušení, 14 dní po zvolení už hrál první kvalifikační zápas, a i když se třeba v některých zápasech třeba úplně netrefil do očekávaného scénáře (jako třeba v Severním Irsku), dovolím si tvrdit, že s žádnou jinou sestavou by v zápasech nedopadl o moc lépe.
Co měl vlastně KJ k dispozici? Sázel na nejlépe hrající hráče z mužstev, která (povětšinou neúspěšně) bojovala v evropských pohárech a k nim přidal těch pár posledních výjimek, hrající za mírně nadprůměrné evropské celky. Forma některých z nich, jak ukázali naposled Jankto a Krejčí, má ale bohužel nestálou úroveň. Když mu režisér a jediný hráč schopný opakovaně najít centrem hlavičku spoluhráče v pokutovém území, Dočkal, odešel do o tři tempa pomalejší Číny, zkusil jej v Norsku, kde vyhořel, a tak jej dále raději slepě nestavěl, ale snažil se složit jedenáctku z v tu chvíli nejlepší formu naznačujících hráčů. Pochopitelně na úkor sehranosti, ale ta se v rok trvajícím kvalifikačním cyklu stejně nedá nijak extra získat.
Mudrci, radilové a trenéři z pohovky - zvykněte si na to, že i když náš národní tým bude trénovat třeba Guardiola, Mourinho, Klopp či si tam doplňte toho, koho uznáváte jako kapacitu vy, lépe zatím nebude.
Zmar českého fotbalu je dle mého názoru kombinací následujících faktorů:
1) shnilého fotbalové prostředí u nás
2) celkového přístupu mladé generace k životu
3) mentální výbavou dnešních fotbalistů a to nejen u nás
Vysvětlím.
Shnilé fotbalové prostředí není třeba nikterak dlouze popisovat. Co se děje v českém zákulisí nejlépe dokumentuje kauza "Pelta" a neustále se vracející problémy s protěžováním určitých týmů a hráčů na základě zákulisních vlivů. Fotbaloví agenti jsou nenažraní a nehotového fotbalistu okamžitě prodají, neboť za něj dostanou tučnou provizi. Takový hráč většinou z českého prostředí naprosto nebývá připraven, ani jazykově, ani mentálně, často se vrátí zpět a jeho výkonnost už se na tu chvilkovou, než odešel, nevrátí. Atmosféra na stadionech, to je také kapitola sama o sobě. Jen vystihuje stále menší důvěru lidí v čistotu českého fotbalu, kterou přítomnost lidí jako Berbr opravdu nezvedne.
Kombinace bodu 2) a 3) je ještě větším vrahem českých fotbalových nadějí. Fotbalová kabina je prostředí, kde se jen velice těžko stanete svědomitým člověkem. Maká se tu hlavně na oko, a jakmile je možnost, jde se pařit, machrovat na holky a řeší se hlavně jak mi to sluší a co si pořídím. S tím, jak se hráč dostává na vyšší, řekněme prvoligovou úroveň, finanční zajištění stoupá. Takže se utrácí za automobily, v casinech, a česká pohodlnost najednou hráči zabraňuje se zlepšovat. Myslí si, že dělá dost, ale jeho přístup k fotbalu je stejně povrchní, jako jsou jeho starosti. Případem budiž Václav Kadlec, který si po dvou neúspěšných zahraničních štacích okamžitě za štědrý výdělek ve Spartě pořídil Lamborghini.. A jak přibývá počet tetování na jeho těle, tak ubývá kvality v jeho výkonech..
Co s tím?
Aby jedinými nadějemi nebyli hráči, kteří odejdou do zahraničí v opravdu útlém věku, mělo by se fotbalové prostředí zkulturňovat již od žáků. Měly by je vést kvalifikované osoby a to i v oblasti mentálního rozvoje. Jakmile začíná klukům puberta, musí se k práci s míčem přidat i nezbytná příprava na život. Naučit je chovat se k penězům a vést je k svědomitému přístupu a to nejen ke sportu. Je pravda, že když slyšíte některé playery mluvit do mikrofonu, zdá se výše zmíněné téměř neproveditelné... Pak ale třeba blbci nebudou všichni chodit s modelkami, které je po koncich kariéry opustí a půjdou dělat ozdobu někomu jinému, a nebudou je sousedi nacházet v oprátce na půdě..

Komentáře