Italské léto bez fotbalu

Uplynulo pouhých 13 let od druhé světové války. Byla vyslána první umělá družice USA Explorer I. Vznikl první automobil Subaru. Narodil se mistr „žongl“, fotbalový trenér a muž, jehož táta by jej zbil, kdyby mluvil špatně o starších – Petr Rada. Světlo světa spatřil například i zpěvák s nezaměnitelným hlasem – Bruce Dickinson. A teprve za deset let měly tehdejší Československo obsadit Rusáci..
Zkrátka – psal se rok 1958.
Tenkrát (což si budou pamatovat už jen naši dědové) se konalo Mistrovství světa ve fotbale ve Švédsku, obrazové přenosy ještě neexistovaly v barevné formě a i díky dvěma brankám Pelého se stali mistry světa Brazilci. Mimochodem - Československo na zmíněném turnaji dokázali rozdrtit Argentinu 6:1!!! (to je tedy bolestivá nostalgie, toto..) Ale hlavně - bylo to naposledy, co se MS neúčastnila její veličenstvo Itálie. Přesně po 60ti letech, příští rok v červnu v Rusku, se bude navzdory smutku napříč celým apeninským poloostrovem tato situace opakovat.
Italové měli v kvalifikační skupině Španěly, a protože ve vzájemných zápasech získali jen bod za remízu 1:1, bylo jasné, že budou muset o šampionát zabojovat v baráži. Když vyfasovali Švédy, určitě nejásali radostí. Ale všeobecným favoritem dvojzápasu byli. Musím se přiznat, že já jsem jim moc nevěřil. Nebýt totiž devíti branek ve dvou zápasech do sítě trpajzlíka z Lichtenštejnska, byl by jejich průměr vstřelených branek (jako už tradičně v posledních snad třech dekácách) jen 1,2 na utkání. Neporazili ani doma Makedonii, s Albánií se natrápili a ušmudlali jeden gól. Na velkých akcích poslední doby od jejich titulu mistrů světa v Německu zaujali jen v roce 2012, kdy s Balotellim v útoku dokráčeli do finále Eura. Ani tam se ale nijak gólově „nepředřeli“. Stačilo jim k tomu 6 gólů (tedy opět průměr jen 1 gól na utkání). Jinak roztahují a zvedají ruce spíše při diskuzích a reklamacích faulů či tečí střel, než při gólových oslavách.. Jiný nebyl ani dvojzápas se Švédy. Ve Stockholmu to bylo mraky diskuzí, spousta povalování a držení se za obličej po soubojích a dopředu vůbec nic. V odvetě sice seveřany od 30. minuty zatlačili až do pokutového území, ale jejich převaha byla neplodná. Góla dát za 180 minut nedokázali.
V létě si tak budou muset Taliáni během vysedávání v barech najít jinou zábavu, než fotbal. Anebo by místo toho lenošení třeba mohli začít konečně pořádně pracovat! :D :D
Letošní barážové dvojzápasy (4 v Evropě, 2 mezikontinentální) jsou jinak naprostou „reklamou“ na to, abyste nesledovali fotbal. Čtyři poslední evropské zápasy (Irsko s Dány, odvety Severních Irů se Švýcary a Chorvatů s Řeky a včerejší italský souboj se Švédy) skončily 0:0. První zápasy v obou interkontinentálních soubojích (Honduras : Austrálie a N. Zéland : Peru) – rovněž 0:0.
Příšerné.. 
A jen doufám, že to není předzvěst toho, jaké výsledky nás na příštím šampionátu v Rusku čekají..  

Komentáře

  1. Pěkný článek.
    A co se týče těch výsledků...Tohle dát k sobě na tiket za litr, tak máš doma necelých 8 mega. :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat