"Pohodový" start Romana Koudelky do sezóny, v níž je cílem olympijská medaile...

Minulý týden, tuším, že to bylo ve čtvrtek, na mě z Idnes vybafl nadpis: „Koudelka: Cílem je olympijská medaile, létám o deset metrů dál.“ Jednalo se o rozhovor s českým skokanem na lyžích, který už dokázal párkrát vylétnout mezi ty úplně nejlepší, bojovat o celkové umístění v první desítce, ale také byl schopen se hned následující sezónou bolestivě protrápit. Výkony na můstcích jsou, alespoň jak to tvrdí sami skokani, zejména o hlavě (a ještě také o velikosti jednotlivých svazů – hned v prvních závodech se to diskvalifikacemi závodníků z menších zemí kvůli velikosti kombinézy potvrdilo. Co myslíte, uvidíme někdy diskvalifikaci Němce či Rakušana v důležitém závodě družstev nebo na Turné 4 můstků? :D :D). Interview jsem celé přečetl. Vzhledem k Romanem několikrát zdůrazněné pohodě, uvolněnosti a také výborným výsledkům v letní grand prix, jsem do víkendového startu světového poháru hleděl docela optimisticky. Když jsem na menší rodinné oslavě, kde bývá poměrně dost sportusledujících, v pátek večer o tomto článku promluvil, reakce: „No jo, to oni vždycky na začátku věřej, a pak nic neskáčou!“ mě nijak nepobouřila, neboť přeci jen nebyla úplně od věci a pár takových planých nadějí už jsme si přeci jen dělali...
No a jak že to tedy s Romanem během prvního víkendu ve Wisle nakonec dopadlo?
Sobota – závod družstev. Na můstku s „hill size“ 134 metrů skok 105,5 metru. Cca 20 metrů za nejlepšími. Po diskvalifikaci Lukáše Hlavy skončila parta českých chlapců 10. z 12ti.
Neděle – závod jednotlivců. Stejný můstek. Tentokráte 110,5 metru a z 50ti závodníků za sebou zanechal jen deset. Pochopitelně bez postupu do druhého kola.
Tak nevím, no.. Třeba to půjde nahoru a do toho února se to zvedne. Ale asi bychom na to nikdo nevsadili, že? Stejně je to smutné, jak pomalu český skok odumírá. Talenty nemáme, žádný mladý dravec do světového poháru nenaskočil už celé desetiletí a s koncem Jakuba Jandy, v posledních sezónách však rovněž trápícího se, odešlo poslední úspěšné jméno z dob už poměrně dávno minulých..
Jaký to kontrast, když pohlédnete jen pár kilometrů za české severní hranice, do Polska. Napráskané tribuny při závodech, čtyři, pět jmen které bojují každý týden o pódium, a stále přicházející další mladé naděje do budoucna.
No.. Tak snad si tu náladu spravíme biatlonem.. Už příští neděli to startuje! J  

Komentáře