Těžké a zároveň smutné dopingové dilema

Tož nám nechala Gábinka průchod svým emocím a rozčilení nad ušlými zážitky a bezprostředními oslavami olympijské medaile, která po prokázaném dopingu se čtyřletou odmlkou nakonec kvartetu českých biatlonistek náleží. Zejména litovala své kamarádky Jitky Landové, která jako jediná ze čtveřice českých závodnic  vzhledem k jejím častým střeleckým selháním neměla šanci si užít žádnou další větší radost. A protože její kariéra už skončila, už ji ani mít nebude. Pod příspěvkem, v němž si Koukalová přeje plošné zakázání ruským sportovcům zúčastnit se příštích olympijských her se pochopitelně strhla vlna jak souhlasných, tak i nepříčetných a nenávistných komentářů.
Ono je ten ruský organizovaný doping totiž opravdu nešťastné téma. A na otázku, jak to vyřešit, neexistuje žádná odpověď, která nerozčílí buď zastánce nebo odpůrce plošného trestu. Sám se snažím udělat si na tento daleko za hranice sportu sahající problém nějaký pevný názor, ale přiznám se, že jej prostě nemám.
Rozhodně mi je proti srsti chování všech ruských zodpovědných orgánů, ať již jde o sportovní či politické špičky. Shodné reakce typu: „Jde jedině o politiku“ přesně vystihují jakoukoliv schopnost Rusů o nějakou sebereflexi. To se u moloďců a děvoček prostě nenosí. Takový Rus vždy byl a bude. A sportovci, jako v tomto případě Koukalová, kteří celý život věnují dřině aby něčeho ve svém odvětví dosáhli, a potom přijdou o možnost radovat se z úspěchu, protože někdo podvádí, mají právo na vztek a podobné pocity.
Jenomže, stejně tak případný plošný zákaz může jinému sportovci podobnou radost rovněž neprávem upřít! Když se na to podíváme z druhé strany, může třeba ruský snowboardista, který tráví polovinu kariéry v zámoří, za to, že v zemi, která mu umožnila stát se velkým závodníkem, exituje organizované krytí dopingu? Má přijít o olympiádu jen proto, že je ze stejné země, i když třeba z úplně jiné sportovní disciplíny, než u kterých byl například podvod odhalen? Mají snad ruští hokejisté chybět na již tak neúčastí NHL poškozeném hokejovém turnaji? A tím připravit i fanoušky z jiných zemí o případný hokejový zážitek?
Takovým zlatým středem těchto dvou protipólů je připuštění ruských sportovců pod neutrální vlajkou. Proti tomu se zase, a to se dalo očekávat, ruští sportovci, kteří svou vlast milují nade vše, bouří. Vyhrají-li (a počítejme pochopitelně s tou variantou, že čistým způsobem) a potom jim při jejich životním zážitku nebude hrát jejich vlastní hymna a ještě si budou muset dávat pozor, aby nedrželi v ruce vlajku či jiný státní symbol, budou oni osobně rovněž neprávem potrestáni.
Jenže jak z toho ven? Povolit Rusům start a potrestat je tedy pouze odebráním medailí po předchozích prokázaných prohřešcích? A tím vlastně uznat, že se zase tak moc nestalo a třeba tím do budoucna zabránit tomu, aby se někdo o podobně organizované špíny zase pokoušel? Nebo je všechny vyloučit z olympijských her, potrestat spoustu nevinných, ale ukázat jasným gestem, že takhle ne? Anebo zvolit poloviční postih s neutrální vlajkou, který ale i tak bude znamenat bojkot spousty silně národně cítících sportovců? A jaké máme vlasntě my, laická veřejnost, vůbec informace? Co to jsou vlastně ty „ověřené důkazy“, které ve své zprávě uvádí WADA?
Těžké dilema. Opravdu těžké. A zároveň velmi smutné.
Nejhorší je na něm ale to, že ať bude rozhodnutí jakékoliv, zůstane spousta lidí (a ještě horší, že vlastně vždy na to některá ta skupina vlastně bude mít právo) naštvaná..
Pierre De Coubertin se musí otáčet v hrobě, jakéže věci se před olympijskými hrami, původně opředené heslem: „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“, řeší..

Komentáře